Tel: 0343 - 572 195       |       E-mail: info@rvot.nl

Waarom luchtteelt

Waarom luchtteelt?


Hoewel we geneigd zijn te denken dat luchtteelt (Aeroponic) een recente ontwikkeling is op het gebied van de hydrocultuur, is het toch al vanaf de veertiger jaren in gebruik. Al wordt het dan voornamelijk als onderzoekstoepassing gebruikt en niet als een economisch haalbare methode voor de productie van gewassen.

Voor de kleinere kweker met hydrocultuur biedt luchtteelt andere belangrijke voordelen. Zuurstofgebrek, stagnatie, waterophoping en teveel water zijn gebruikelijke problemen in de hobby. Hydrocultuursystemen en veel planten gaan aan deze oorzaken ten onder, zonder dat de kweker zelfs maar weet wat er gebeurd. Het kan moeilijk zijn om het wortelsysteem van de plant te voorzien van voldoende zuurstof, vooral in warmere omstandigheden waar de behoefte aan zuurstof van de plant veel hoger is en er minder opgelost zuurstof wordt vastgehouden door de voedingsoplossing. De luchtteelt methode zorgt er niet alleen voor dat de planten voldoende water, voedingsstoffen en voldoende zuurstof hebben, maar ook dat de temperatuur in de wortelkamer heel gemakkelijk onder controle gehouden kan worden. Hierdoor leveren de temperatuursomstandigheden geen groeibeperkingen op.

Om deze redenen kan het gebruik van een goed ontworpen en onderhouden luchtteeltsysteem hoge toenames in groeitempo en overleving van de plant opleveren.Hoe werkt Aeroponic?

Met een luchtteelt systeem kunnen de jonge planten, ofwel als zaailing, worden opgekweekt waarbij gebruik wordt gemaakt van speciaal ontworpen netwerk potten of stekjes, die direct in het luchtteelt systeem worden geplaatst voor snelle wortelvorming.

Door de netwerkpotten kan het wortelsysteem zich ontwikkelen in de luchtteelt ruimte of het kanaal, terwijl regelmatig verneveling met voedingsstoffen plaatsvindt. Het succes van plantenstekjes die geworteld worden in een luchtteelt systeem is heel groot; deze methode wordt nog weinig toegepast. Reden is de nog onervarenheid in dit systeem.

Aan de onderkant van het stekje worden grote hoeveelheden zuurstof en vocht toegediend in een vochtige omgeving, waardoor uitdroging wordt voorkomen en de wortelvorming wordt versneld. Zodra de jonge plant is geplaatst in het luchtteelt systeem, ontwikkelt het wortelsysteem zich snel binnen de ruimte. De ideale variatie in druppelomvang voor de meeste planten is 2 à 3 micron. Binnen deze range worden de kleinere druppeltjes door de lucht opgenomen, waardoor het vochtniveau gehandhaafd blijft binnen de groeikamer. De grotere druppels van 3 à 4 micron maken het meeste contact met de wortels, terwijl druppels van meer dan 5 micron de neiging hebben uit de lucht te vallen voordat ze de wortels bereiken.Frequentie van Vernevelen en Voedingsstof Reservoir

Zoals hierboven vermeld: bij luchtteelt wordt het wortelsysteem continu of periodiek verneveld. Vernevelaars werken goed, omdat waterophoping en zuurstofgebrek geen probleem vormen in luchtteelt. Het belangrijkste voordeel van een periodiek luchtteelt systeem is het besparen in kosten, omdat de vernevelaar maar voor een korte periode in werking is, terwijl de wortels tussen het vernevelen door steeds blootstaan aan de rijke omgeving van voedingsstoffen, vocht en zuurstof. Ook is het afhankelijk van de grootte van het te vernevelen gebied. Het te vernevelen gebied wat als luchtteelt wordt gebruikt, is belangrijk bij de aanschaf van een vernevelaar.Het belang van filtratie, licht en druk

RVOT vernevelaars hebben geen druk of filtratie nodig. Wel schone lucht en onthard water om verkalking van de trilplaatjes (Piëzo) te voorkomen.Voedingsstoffen

Met het luchtteelt systeem kunnen dezelfde anorganische voedingsstoffen en methodes van EC en pH metingen worden gebruikt als bij andere hydrocultuur systemen. Hoewel er wel extra zorg moet worden besteed aan bepaalde ‘toevoegingen’, zoals de toevoegingen die organisch van aard zijn. Deze bevatten soms hele kleine deeltjes van rondhangende vaste materie die geen problemen veroorzaken aan de te vernevelende producten, maar die de vernevelaar kunnen verstoppen.Temperatuur voordelen

Als je constant in de weer bent in een warme of koele omgeving, kan de luchtteelt techniek ervoor zorgen dat planten worden geproduceerd die normaal niet onder dergelijke omstandigheden zouden floreren. Door het verwarmen of afkoelen van de voedingsstof, voordat het wordt verneveld in de wortelzone, kan de temperatuur in de groeikamer (die wel geïsoleerd moet zijn) precies onder controle worden gehouden. Afhankelijk van hoe extreem de luchtomstandigheid is, is het mogelijk om gewassen te kweken waarbij de voedingsstof wordt verwarmd of afgekoeld in het luchtteelt systeem.Wat er kan misgaan met Aeroponic

Hoewel wortelziektes veel minder vaak voorkomen in luchtteelt systemen, omdat de planten niet meer gestrest raken door zuurstofgebrek en wortelbeschadiging, kunnen ze zich nog wel voordoen. Eén van de belangrijkste aspecten om in de gaten te houden is het regelmatig controleren van de temperatuur van de voedingsoplossing. Plantenwortels kunnen gestrest raken als de worteltemperatuur te hoog of te laag is, wat resulteert in sterfte van de wortels en de mogelijkheid biedt aan ziektekiemen om aan te vallen.

Een strikte controle hanteren op het uiterlijk van het wortelsysteem is belangrijk. Wortels die dun en bruin zijn en die een gebrek aan fijne ‘wortelhaartjes’ vertonen, wijzen op een probleem en zijn vaak een indicatie dat de voedingsoplossing te warm is. De temperatuur van de voedingsstof moet voor de meeste gewassen niet boven de 27,5°C uitkomen of 20°C voor vroeg teelt gewassen zoals sla.Groeimogelijkheid

Hoewel het bouwen van uw eigen luchtteelt systeem niet moeilijk is, kan het toch een moeizaam proces van vallen en opstaan zijn. Luchtteelt ruimtes moeten volledig waterdicht zijn, met voldoende licht, groot genoeg om een volwassen wortelsysteem te bevatten. Zodanig ontworpen dat een goede nevelbedekking is gegarandeerd en er moet een goede ondersteuning zijn voor de planten.

Het beheren van een luchtteelt systeem is niet moeilijker dan de andere hydrocultuur methodes. De belangrijkste regel voor luchtteelt systemen is regelmatig controleren en onderhouden. Als een vernevelaar slecht is onderhouden en/of hij is defect in de groeiperiode, kunnen de planten heel snel uitdrogen omdat er geen reserve vochtigheid aanwezig is.

Misschien is één van de belangrijkste voordelen van luchtteelt dat het mogelijk is om het wortelsysteem te zien groeien en zich te ontwikkelen. Planten kunnen verwijderd worden uit het systeem en geïnspecteerd worden op wortelbeschadiging en ziektes. Met gewassen zoals gourmet aardappelen die in zulke systemen worden gekweekt, kan het proces van de knolontwikkeling ook worden bekeken. De luchtteelt techniek ontwikkelt zich heel snel; niet alleen is dit een gemakkelijk te beheren systeem van hydrocultuur, maar het biedt ook het potentieel voor snellere groeifases en hogere opbrengsten dan de meeste traditionele methodes voor plantenproductie.

Het is tijd om te Groeien naar de Toekomst en tevoorschijn te komen uit donkere tijden. Neemt u eens een kijkje bij de vernevelaars die wij aanbieden of onze oplossing voor bacteriën, virussen, schimmels en algen: Freebac.

Wilt u het hele artikel lezen?

  1. Introductie
  2. Waarom luchtteelt (u bent hier)
  3. Theorie
  4. Voordelen