Tel: 0343 - 572 195       |       E-mail: info@rvot.nl

Voordelen luchtteelt

Voordelen


Het is duidelijk dat er veel voordelen zitten aan het zonder aarde en andere hulpmiddelen, telen en cultiveren van verschillende tuinbouwkundige gewassen. Al deze systemen – waaronder veel systemen voor watercultuur – zijn afhankelijk van het gebruik van een solide manier om de wortels te ondersteunen. Aeroponics (luchtcultuur) is een unieke methode om planten voort te planten en te telen waarbij het wortelsysteem zich bevindt in een ruimte met nevel.

Dit nieuwe, verbeterde luchtcultuursysteem is gebaseerd op een ultrasoon gegenereerde fijne nevel. Het systeem bestaat uit een module gemaakt van een compartiment waarin de wortels zich bevinden, met erboven een doorzichtig omhulsel voor de scheuten. De modules worden van onderen gevoed  door een centrale, ultrasone nevelgenerator die een fijne mist met druppeltjes van 1-5 micron produceert. De nevel wordt gelijkmatig verdeeld over de lagere en hogere compartimenten van de module.

Het systeem is modulair, wordt elektronisch aangestuurd en de nevel kan toegevoerd worden met tussenpozen, volgens elke vooraf ingestelde cyclus. Het waterverbruik is laag, evenals het benodigde stroomverbruik. Het luchtcultuursysteem maakt het toevoeren van nevel mogelijk met voedingsstoffen: of aan de basis van de stekjes en de wortelsystemen, of aan de scheuten, of aan beiden.Succes

Dit verbeterde nevel luchtcultuur systeem kan met succes worden toepast bij:

  • Het wortelen van diverse stekken
  • Het harden en de productie van jonge planten
  • Het tot volwassenheid en bloei laten komen van tomaten planten
  • Het ontkiemen en tot groei laten komen van taugéboon en radijs scheuten
  • Het kweken van sla planten, enz. enz.

De scheuten produceren goed vertakte, normale wortelsystemen. Gewortelde stekjes kunnen worden overgebracht naar een standaard potmengsel en krijgen de kans zich te ontwikkelen in het luchtcultuur systeem. De top en het gewicht van de verse wortels van deze stekjes worden wel twee keer zo groot dan de stekjes die zonder nevel groeien.

Grote stekjes van volwassen tomatenplanten wortelden en ontwikkelden zich goed gedurende tenminste 3-4 weken. Als men tomatenplantjes poot in een kas en men van te voren voldoende nevel in de kas heeft aangebracht, blijven deze tomatenplantjes keurig recht op staan. De koppen gaan dus niet hangen.

Het nieuwe, nevel luchtcultuur systeem is een geavanceerde, modulaire, voor meerdere doeleinden geschikte voortplanting en groei-eenheid. Dit is te wijten aan de veelzijdigheid in constructie, mechaniek en fysiologie. Mechanisch is het een simpel, goedkoop en volledig gecontroleerd systeem. In tegenstelling tot traditionele vernevelaars, heeft het ultrasoon gegenereerde nevelsysteem geen hoge waterdruk nodig of dure filtratie apparaten. Het water- en stroomverbruik is laag en het systeem is extreem veilig. Fysiologisch voorziet het in maximale luchttoevoer, gecombineerd met continue, adequate water- en voedseltoevoer aan de plant.

Alles bij elkaar zorgen deze voordelen voor ononderbroken groei van zowel wortels als scheuten. Het nevel luchtcultuur systeem lijkt daarom veel voordelen te bieden voor verschillende soorten voortplantingsprogramma’s en tuinbouwkundige activiteiten. Vooral voor het volgende: het efficiënt wortelen van stekjes. Een alternatief voor de standaard manier van voortplanting met mist en nevel, het harden en het produceren van jonge plantjes, het produceren van speciale wortelgewassen en producten die van wortels zijn afgeleid, het onder hoge vochtigheid kweken van specifieke planten (bijvoorbeeld tropische planten en epifyten), weefselculturen, voor gecontroleerde tuinbouw in ruimte modules, hobbyisten en wortel onderzoeksprogramma’s.

Neemt u eens een kijkje bij de vernevelaars die wij aanbieden of onze oplossing voor bacteriën, virussen, schimmels en algen: Freebac.

Wilt u het hele artikel lezen?

  1. Introductie
  2. Waarom luchtteelt
  3. Theorie
  4. Voordelen (u bent hier)