Tel: 0343 - 572 195       |       E-mail: info@rvot.nl

Theorie

Daarom Luchtteelt


Het basisprincipe is het toevoegen van een hele fijne voedende nevel aan de wortelzone. De wortels gedijen hier perfect op. De plant kan al het benodigde vocht, de zuurstof en mineralen betrekken uit deze bron. Hiermee kan er bespaard worden op water en groeistoffen. De druppeltjes zijn zo klein dat de lucht droog aanvoelt en toch bevat de nevel al het water en de mineralen die de plant nodig heeft. Het systeem is zo efficiënt dat er minder water en voedingsstoffen nodig zijn om optimale resultaten te bereiken. Er blijft niets over van de oplossing en er zijn geen reststoffen.Droge nevel

Doordat de nevel droog is, is het mogelijk dat de bladeren uitdrogen als het vocht niet in de bladeren wordt opgeslagen. Daarom is het belangrijk dat de plant het teveel aan water niet door transpiratie verliest. Dit wordt bereikt door de vochtigheid in de lucht te verhogen rondom het bovenste gedeelte van de plant. U kunt extra gaatjes maken naast de plant zodat de nevel de vochtigheidsgraad in de ruimte naar 80% kan brengen.

Dit alles is alleen succesvol bij gebruik van de Reinders Ultrasone Nevel Generator, dat droge nevel produceert. Conventionele manieren om de luchtvochtigheid te verhogen leiden tot overmatig vocht en uiteindelijk tot verrotting van de stengel en de bloem, door schimmels en zwammen.Effectief

Alles wijst erop dat Pythium (wortelrot) en andere schimmels en zwammen zoals Botrytis en Fusarium, niet in de wortelzone kunnen overleven. De nevel levert niet voldoende vrij vocht dat wel nodig is voor het leefgebied. Het is ook zo dat de ultrasone golven, waardoor de nevel ontstaat, de eventuele aanwezige bacteriën in het water vernietigen.

Het principe van droge nevel opent een hele nieuwe wereld. Men weet dat planten heel goed groeien in een omgeving met hoge vochtigheid, zolang er door de condensatie maar geen overmatig water vrijkomt. Door de vochtigheid hoog te houden, bespaart men op water en irrigatie om de toediening van de voedingsstof te optimaliseren waarmee de kans op overvoeding wordt verkleind.Theorie

De huidige theorie gaat ervan uit dat de vochtigheid rondom het bovenste gedeelte van de plant verhoogd moet worden tot 85% à 90%. Zelfs tijdens de productie van bloemen, fruit of zaden. Dit vermindert de transpiratie via de bovenkant van het blad. Voer de vochtigheid op tot 85% à 90% in de wortelzone, stop de vernevelaar en laat de vochtigheid dalen tot 70% voordat u de procedure herhaalt. We raden aan om de vernevelingscyclus iets minder frequent te laten zijn tijdens donkere periodes om opeenhoping van vocht te voorkomen.

Het voeden van de bladeren of het toepassen van groeibevorderaars zijn altijd lastige en moeizame procedures geweest. Waarbij het meeste materiaal verloren ging met het weglopende water en waardoor er restanten en rommel achter bleven, die leidden tot een verhoogde kans op allerlei ziekteverwekkers en ziektes die met het water meekomen. Door het gebruik van de ultrasone vernevelaar, om oplosbare toevoegingen in de atmosfeer te brengen van de ruimte waar de plant zich bevindt, kan er totale dekking ontstaan op een effectieve manier en zonder afval of beschadiging aan het weefsel van de plant.

Bij het vernevelen van Freebac hoeft men geen beschermende kleding te dragen. Wanneer er bacteriën aanwezig zijn, kan men deze op een zeer snelle en effectieve wijze behandelen. Neemt u eens een kijkje bij de vernevelaars die wij aanbieden of onze oplossing voor bacteriën, virussen, schimmels en algen: Freebac.

Wilt u het hele artikel lezen?

  1. Introductie
  2. Waarom luchtteelt
  3. Theorie (u bent hier)
  4. Voordelen